BAHAN- BAHAN :
1 ekor ayam muda / tua / kampung (Potong sederhana saiz)
2 Batang Serai (Titik)
Air asam jawa secukupnya
camca besar gula
Garam secukup rasa
Air secukupnya
* Kentang / Terung (Ikut suka)
BAHAN KISAR :
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3/4 inci kunyit hidup
Air secukupnya
* Kentang / Terung (Ikut suka)
BAHAN KISAR :
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3/4 inci kunyit hidup
10 - 15 biji cili padi merah / 15 helai cili kering
(ikut suka...suka pedas tbh kuantiti)
1 camca besar ketumbar (saya suka kisar kasar)
1 camca besar ketumbar (saya suka kisar kasar)
* serai ambil isi yang muda (ikut suka)
* 1/2 camca teh jintan kasar / 1/2 camca teh jintan halus (ikut suka)
* 1/2 camca teh jintan kasar / 1/2 camca teh jintan halus (ikut suka)
* 1/2 inci lengkuas (ikut suka)
* 3 biji buah keras (ikut suka)
* 1 biji cili hijau (ikut suka)
* 1 biji cili hijau (ikut suka)
CARA MEMBUATNYA :
- Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai, bahan kisar dan tumis hingga naik bau.
- Kacau rata, masukkan ayam, gaul rata dan biar ayam kecut sedikit.(Tutup sekejap) *masukkan kentang / terung-cepat empuk...so agak2 la ya..
- Tuang air secukupnya biar ayam tenggelam. Biar mendidih. Masukkan asam jawa, gula dan garam.
- Masak dengan api sederhana hingga kering.
- Sedia dihidangkan...selamat mencuba...
sedapnyer...yum..yum
ReplyDeleteyumm.....
ReplyDelete