Tuesday, 1 November 2011

ASAM PEDAS IKAN....YUM!!! MASAKAN KEGEMARANKU...


RESEPI ASAM PEDASKU ....

Bahan-Bahan:
1 kg Ikan Kembong / Merah / Kerisi ..dll 
Sayur Bendi/Terung (ikut suka)
Daun Kesum
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Secubit gula
* Bunga kantan (ikut suka)
* Lada Hitam (Ikut suka..biasanya ikan sembilang / duri lebih sesuai la...)
Bahan Kisar:
10 biji Bawang Merah / 1 labu Bawang Besar
5 ulas Bawang Putih
1 inci Halia / Kunyit hidup
15 Tangkai Cili Kering
* Belacan (ikut suka)


Cara-cara memasak:
  1. Panaskan kuali dan tumis bahan kisar hingga garing dan naik minyak.
  2. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa (ikut suka tak letak pun takpe...).
  3. Masukkan air asam jawa secukupnya.
  4. Setelah mendidih masukkan ikan. 
  5. Masukkan sayur seperti bendi atau terung, kemudian daun kesum / *bunga kantan...
  6. Sedia dihidangkan...selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment