RESEPI ASAM PEDASKU ....
Bahan-Bahan:
1 kg Ikan Kembong / Merah / Kerisi ..dll
Sayur Bendi/Terung (ikut suka)
Daun Kesum
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Secubit gula
* Bunga kantan (ikut suka)
* Lada Hitam (Ikut suka..biasanya ikan sembilang / duri lebih sesuai la...)
Bahan Kisar:
10 biji Bawang Merah / 1 labu Bawang Besar
5 ulas Bawang Putih
1 inci Halia / Kunyit hidup
15 Tangkai Cili Kering
* Belacan (ikut suka)
Cara-cara memasak:
- Panaskan kuali dan tumis bahan kisar hingga garing dan naik minyak.
- Masukkan gula, garam dan serbuk perasa (ikut suka tak letak pun takpe...).
- Masukkan air asam jawa secukupnya.
- Setelah mendidih masukkan ikan.
- Masukkan sayur seperti bendi atau terung, kemudian daun kesum / *bunga kantan...
- Sedia dihidangkan...selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment